שיר לפתיחת מפגש - רעיונות ודוגמאות

החלק הכי חשוב במפגש קבוצתי, הוא הפתיחה שלה. בין אם מדובר בסדנה, שיעור, קבוצה טיפולית או ישיבת הנהלה, שירה יכולה לעזור לנו להכניס את המשתתפים לאוירה. האופן בו נפתח את המפגש ישפיע על המפגש כולו.

יעל פיקר

למה כדאי לפתוח מפגש עם שיר?

החלק הכי חשוב במפגש קבוצתי, הוא הפתיחה שלה. בין אם מדובר בסדנה, שיעור, קבוצה טיפולית או ישיבת הנהלה, שירה יכולה לעזור לנו להכניס את המשתתפים לאוירה. האופן בו נפתח את המפגש ישפיע על המפגש כולו. פתיחת המפגש מהווה גשר בין העולם שבחוץ לעולם שבפנים, בתוך החדר.

המשתתפים מגיעים כל אחד מעולמו, הקשב שלהם עדיין לא איתנו. הם טרודים במטלות שלא הספיקו לסיים, חושבים על הפוסט האחרון שקראו בפייסבוק, או על המייל שהתחילו לכתוב. בתחילת מפגש נרצה לאסוף אותם לנוכחות משותפת בכאן ובעכשיו. נרצה להשיג את הקשב שלהם. לעורר בהם עניין וסקרנות לקראת מה שעומד לקרות. שיר לפתיחת מפגש יכול להיות כלי נהדר שיעזור לנו לתפוס את תשומת ליבם.

נוכל לעשות זאת על ידי פתיחת המפגש בהקראת שיר או טקסט מעורר השראה, על ידי תליית שירים על הקירות, או עם תרגילי פתיחה המשלבים שיתוף אישי. תוכלו להשתמש בשיר לפתיחת מפגש מהקלפים שלנו, קלפי פואטיקארד, או לבחור ולהדפיס טקסטים משל עצמכם.

לתרגיל פתיחת מפגש נבחר מספר מגוון של קלפים או טקסטים. נוכל לפרוש אותם על הרצפה, על שולחן, או לתלות על הקירות. נבקש מהמשתתפים לעבור ביניהם ולבחור את השיר או הטקסט שמדבר אליהם. מומלץ לבקש להשאיר את הטקסטים במקומם עד .לשלב של השיתוף, כדי לאפשר למספר משתתפים לבחור באותו הטקסט. בשלב השני נבקש מהמשתתפים לחזור למקומם, לשתף את הקבוצה בשיר שבחרו, ולמה הם התחברו אליו. במקרה שמספר משתתפים בחרו באותו הטקסט, הם יוכלו לשתף אחד אחרי השני

במאמר זה נציע אפשרויות שונות לשימוש בשיר לפתיחת מפגש בהתאם למטרות שלכם.

שיר לפתיחת מפגש היכרות

התכנסות ראשונה של משתתפים ומשתתפות ללא היכרות מוקדמת, היא חוויה מרגשת. היא מסקרנת, ומעוררת תקוה. אך מהצד שני היא מעלה לא מעט חששות, מבוכה, וקרח שצריך לשבור. במקרים כאלו שימוש בתרגיל פתיחה המשלב שירים וטקסטים מעוררי השראה יכול להיות הזדמנות נהדרת.

אחת המטרות של מפגש ראשון היא לייצר אוירה של קרבה ואמון בין המשתתפים. בקבוצה בה המשתתפים עדיין לא מכירים אחדאת השני זוהי לא משימה פשוטה. נרצה מצד אחד לעודד אותם לשיתוף וביטוי עצמי, ומהצדה שני לתת להם את האפשרות לשלוט במידת החשיפה. עד כמה אני משתפת? כמה אני מרשה לעצמי להחשף? עד כמה אני שומר לעצמי?

השירה מאפשרת לנו לייצר את האוירה ואת אופי השיח בו אנחנו מעוניינים- אוירה של קרבה ובטחון. כדי לייצר אוירה מכילה, בטוחה ולא שיפוטית, נבחר בטקסטים שמבטאים סוגים שונים של קולות. המפגש של המשתתפים עם ריבוי הקולות בטקסטים, מכין אותם לקראת האוירה אותה אנחנו מעוניינים לייצר בחדר.

בחירה של טקסטים של כותבים אחרים יכולהלהדהד אצל המשתתפים ולהפגיש אותם עם עצמם. אך מעבר לזה, היא יכולה לעזור להם להרגיש בטוחים יותר לבטא את עצמם.  הטקסטים משמשים אותנו כמו גורם מתווך דרכו נוכל להציג את עצמנו. המשתתפים והמשתתפות יכולים לבחור בטקסט אישי יותר או פחות, טקסט שמתמקד ברגש או בשכל,  בעצמי או בסביבה. גם בשיתוף עצמו הם יכולים לבחור עד כמה לדבר על השיר, ועד כמה לדבר על עצמם.

בתמונות הבאות תוכלו לראות כמה דוגמאות מהקלפים שלנו לשיר לפתיחת מפגש היכרות.

תַּגִּידִי מִיָּד אִם אֲנִי מַפְרִיעַ   הוּא אָמַר כְּשֶׁנִּכְנַס מִבַּעַד לַדֶּלֶת   וַאֲנִי תֵּכֶף מִסְתַּלֵּק        אַתָּה לֹא סְתָם מַפְרִיעַ   הֵשַׁבְתִּי לוֹ   אַתָּה מְטַלְטֵל אֶת כָּל קִיּוּמִי   בָּרוּךְ הַבָּא שיר לפתיחת מפגש
תגידי מיד אם אני מפריע, אוה קילפי, "הפרפר חוצה את הכביש" בתרגום רמי סערי, הוצאת ספרים כרמל

שְלֹשָׁה שֵׁמוֹת נִקְרְאוּ לוֹ לְאָדָם: אֶחָד מַה שֶּׁקּוֹרְאִים לוֹ אָבִיו וְאִמּוֹ וְאֶחָד מַה שֶּׁקּוֹרְאִין לוֹ בְּנֵי אָדָם וְאֶחָד מַה שֶּׁקּוֹנֶה הוּא לְעַצְמוֹ טוֹב מִכֻּלָּן מַה שֶּׁקּוֹנֶה הוּא לְעַצְמו  מדרש תנחומא, פרשת ויקהל א שיר לפתיחת מפגש
'שלושה שמות נקראו לו לאדם, מדרש תנחומא, פרשת ויקהל א

כַּאֲשֶׁר אַתָּה  מַתְחִיל לִפְסֹעַ בְּדֶרֶךְ,  הַדֶּרֶךְ מוֹפִיעָה ג'לאל א -דין רומי שיר לפתיחת מפגש
כאשר אתה מתחיל לפסוע בדרך, ג'לאל א-דין רומי

שיר לפתיחת מפגש לימודי

בעבר כשהיינו מדברים על למידה, היינו מדמיינים תהליך בו המורה מעביר ידע ממנו אל התלמידים. היום אנחנו מתייחסים ללמידה לגמרי אחרת. אנחנו מבינים שלמידה היא הרבה מעבר להקניית מידע. היא תהליך אקטיבי ומשמעותי שבו המשתתפים לוקחים חלק מרכזי ופעיל. כאשר נרצה להנחות תהליך למידה בכיתה, בקבוצה או בצוות בעבודה, ננסה לעורר במשתתפים סקרנות אל הנושא. נרצה לעודד אותם לחפש את החיבור האישי אליו. נרצה לגלות מה נוכל ללמוד על הנושא מהידע שכבר קיים בחדר.

גם כאן נוכל להעזר בשיר לפתיחת מפגש. קריאת שיר או קטע טקסט אחר, מאפשרת לנו למצוא את החיבור האישי והרגשי אל הנושא. היא עוזרת לנו למצוא את עצמנו בתוכו, ולהניע אותנו לקראת הפעולה הבאה. נוכל לפתוח את המפגש בהקראת שיר או טקסט הקשור לנושא, או להציע למשתתפים לבחור מתוך מבחר שנכין מראש, את הטקסטים שישמשו כבסיס לשיח ודיון בקבוצה.

בערכת הקלפים שלנו, חילקנו את הטקסטים לנושאים שונים. נושאים כלליים כמו בית ושייכות, מפגש, שינוי, הקשבה וכו'... בנוסף אפשר למצוא בהם לא מעט טקסטים בנושאים ספציפיים כמו חגים ומועדים, נושאים היסטוריים או גיאוגרפיים.  

בדוגמאות הבאות תוכלו לראות דוגמאות לשירים וטקסטים מנושאים שונים שיכולים להתאים לפתיחת מפגש של למידה משותפת.

הַחֲלוֹם אֵינוֹ נִבְדָּל כָּל כָּךְ מִן הַמַּעֲשֶׂה, כְּמוֹ שֶׁיַּחְשְׁבוּ רַבִּים. כָּל מַעֲשֵׂה הָאָדָם הָיָה קֹדֶם לָכֵן חֲלוֹם וְאַף יִהְיֶה לַחֲלֹם אַחַר כָּךְ. בנימין זאב הרצל
החלום אינו נבדל מן המעשה, בנימין זאב הרצל

בְּעֶרֶב יוֹם הַכִּפּוּרִים הִפְלַגְנוּ מִנִּסְיוֹנוֹת שֶׁתַּמּוּ אֶל נִסְיוֹנוֹת שֶׁהֵחֵלּוּ. עֶרֶב יוֹם הַכִּפּוּרִים הָיָה לָנוּ רֵאשִׁית הַזְּמַן בְּדִמְמַת אִי שֶׁהֵאִיר יָם בְּנֵרוֹת  שָׁם אִמַּצְתָּ אוֹתִי אֶל לִבְּךָ הַדּוֹאֵב לִפְנֵי הַכֹּל יָכוֹל בְּטֶרֶם תֵּלֵךְ לְהִתְפַּלֵּל עִם כֻּלָּם בְּטֶרֶם תִּהְיֶה אֶחָד מִן הָעֵדָה בַּהֵיכָל אֶחָד מִן הָעֵצִים בַּיַּעַר.  זלדה | ערב יום הכיפורים
זלדה, ערב יום הכיפורים מתוך: הלא הר הלא אש, הוצאת הקיבוץ המאוחד 1978

לֹא בְּיָד חֲזָקָה וְלֹא וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה וְלֹא וּבְמוֹרָא גָּדוֹל וְלֹא וּבְאוֹתוֹת וְלֹא וּבְמוֹפְתִים אֶלָּא בְּהִסּוּס, בִּצְעָדִים קְטַנִּים,  בְּהוּלַת חֹשֶׁךְ בְּרֹךְ וּבִדְבֵקוּת וּבְכַוָּנָה וּבְדִיּוּק וּבְאַהֲבָה נוֹשֵׂאת סִימָנִים קְטַנִּים  כְּמוֹ קִמְטֵי הַזְּמַן הָעוֹבֵר,  וְחִלּוּפֵי עוֹנוֹת, גּוּפִי הַמִּשְׁתַּנֶּה,  פְּנִינֵי גַּעְגּוּעַי. יוֹצֵאת מִמִּצְרַיִם.  חגית אקרמן
יוצאת ממצרים, חגית אקרמן. מתוך: 'והיא שעמדה. הגדה של פסח עם מדרש נשי חדש, הוצאת רסלינג.

 

שיר לפתיחת מפגש בתקופת קונפליקט

מי לא מפחדת מקונפליקט? קונפליקט הוא מצב מאיים. לפעמים נעשה הכל כדי להמנע ממנו. אבל קונפליקטים הם חלק בלתי נמנע בחיים. החדשות הטובות הן שאם יודעים איך לנהל אותם, הם יכולים להיות הזדמנות לצמיחה משמעותית.

מהו בעצם קונפליקט? לב הקונפליקט הוא מפגש בין רצונות וצרכים שנראים סותרים. מעל השכבה של הרצונות והצרכים יש שכבות נוספות- פחדים, חששות, תפיסות ועוד. מעל השכבות האלו מופיעים הרגשות והביטויים החיצוניים- כעס, הסתגרות, התפרצות או המנעות. כדי להתמודד עם הקונפליקט עצמו ולמצוא דרכים יצירתיות לפתור אותו, צריך לעבור בעדינות ובזהירות דרך כל השכבות.

אם נדמה את האוירה בקבוצה למזג האויר, אפשר לומר שבזמן קונפליקט הטמפרטורה גבוהה. הרוחות סוערות, המזג חם, ואפשר לצפות להתלקחויות של שריפות. במצב כזה אי אפשר להקשיב, אי אפשר לגעת ברגשות בעדינות, ואי אפשר לחפש פתרון. הדבר הראשון שנרצה לעשות בדרך לשם הוא קודם כל להנמיך את הטמפרטורה. וכמו תמיד, מי תבוא לעזרתנו בהנמכת הלהבות? נכון, השירה.

מה שיעזור לנו להרגיע את הרוחות הוא לפני הכל, לתת לקונפליקט מקום ולגיטימציה. לפעמים הקונפליקט גלוי ונמצא כבר מעל פני השטח. לפעמים הוא  אם הוא מבעבע מלמטה. כך או כך, כשאין לו מקום, הוא מעורר אצל המשתתפים תחושה שהוא לא לגיטימי. שהוא הפרעה שצריך להפסיק כמה שיותר מהר. דרך נהדרת להזמין אותו לחדר ולתת לו מקום היא להדהד אותו בשירים של אחרים.

כדי להעזר בשיר לפתיחת מפגש בזמן קונפליקט, נפזר בחדר קטעי טקסט המתייחסים לעימות. כדאי להזהר מבחירה של טקסטים בנושא קונפליקט בלבד. כדאי לבחור גם שירים שעוסקים בחיבור ובהקשבה, ולהכין את הקרקע גם עם כלים לההתמודדות עם הקונפליקט. נוכל להזמין את משתתפים להסתובב, לקרוא, לבחור בקטע אחד להתייחס אליו ולשתף במעגל.

השיטוט בחדר בשקט, ההתכנסות פנימה, מאפשרת לאט לאט לשנות את האוירה. הקריאה של נקודות המבט השונות, נותנת מקום לקונפליקט ומזכירה גם את האפשרות לחיבור. התרגול של מעגל שיתוף והקשבה עוזרת למשתתפים לעבור לאט לאט מאוירה מתוחה לאוירה שמאפשרת שיח. אחרי השלב הזה נהיה מוכנים להכנס אל השכבות הפנימיות ולגעת בלב הקונפליקט

הנה עוד כמה דוגמאות מהקלפים שלנו לשיר לפתיחת מפגש העוסק בקונפליקט:

לֹא חַיָּבִים לְפַחֵד מֵהָעִמּוּת הַמִּתְקָרֵב בֵּינִי לְבֵין עַצְמִי  אוֹ בֵּינִי לְבֵין הָאֲחֵרִים. אֲפִלּוּ הַכּוֹכָבִים מִתְנַגְּשִׁים בֵּינֵיהֶם  וְאָז נוֹלָדִים עוֹלָמוֹת חֲדָשִׁים. צ'ארלי צ'פלין
לא חייבים לפחד מהעימות המתקרב, צ'ארלי צ'אפלין מתוך: משהו על אהבה עצמית

"מַה שֶּׁעוֹשֶׂה אֶת קוֹלְךָ כֹּה שָׁטוּחַ / כָּל כָּךְ רָזֶה וְזוֹל / הוּא פַּחְדְּךָ / לוֹמַר אֶת הַדָּבָר הַלֹּא נָכוֹן / אוֹ תָּמִיד אֶת אוֹתוֹ הַדָּבָר / אוֹ לוֹמַר מַה שֶּׁכֻּלָּם אוֹמְרִים / אוֹ לוֹמַר דָּבָר לֹא חָשׁוּב / אוֹ מַשֶּׁהוּ פָּגִיעַ / אוֹ דָּבָר שֶׁעָלוּל לְעוֹרֵר אִי־הֲבָנָה / אוֹ שֶׁיָּכוֹל לְרַצּוֹת אֶת הָאֲנָשִׁים הַלֹּא נְכוֹנִים / אוֹ תְּגוּבָה לֹא מַתְאִימָה / אוֹ מַשֶּׁהוּ בְּטַעַם רַע / אוֹ מַשֶּׁהוּ טִפְּשִׁי, יָשָׁן נוֹשָׁן, עֹבֶשׁ
מה שעושה את קולך כה שטוח, הנס מגנוס אנצנסברגר. תרגום: אשר רייך

מִן הַמָּקוֹם שֶׁבּוֹ אָנוּ צוֹדְקִים לֹא יִצְמְחוּ לְעוֹלָם פְּרָחִים בָּאָבִיב הַמָּקוֹם שֶׁבּוֹ אָנוּ צוֹדְקִים הוּא רָמוּס וְקָשֶׁה כְּמוֹ חָצֵר אֲבָל סְפֵקוֹת וְאַהֲבוֹת עוֹשִׂים אֶת הָעוֹלָם לְתָחוּחַ כְּמוֹ חֲפַרְפֶּרֶת, כְּמוֹ חָרִישׁ וּלְחִישָׁה תִּשָּׁמַע בַּמָּקוֹם שֶׁבּוֹ הָיָה הַבַּיִת אֲשֶׁר נֶחְרַב יהודה עמיחי
המקום שבו אנו צודקים, יהודה עמיחי, מתוך: שירים , 1948-1962 הוצאת שוקן

שיר לפתיחת מפגש - סיכום תהליך

רגע לפני שהמאמר מגיע לסיומו, בואו נדבר רגע על סיכום תהליך בקבוצה. בין אם מדובר בקבוצה שנפגשה לזמן קצוב, ובין אם מדובר בקבוצה שרצה יחד תקופה ארוכה. בין אם מדובר בכיתה, בצוות מקצועי, או בקבוצת חברים, החיים מזמנים לנו המון רגעי מעבר. רגעים של סיום תהליך אחד, והתחלה של משהו חדש.

ברגעים אלו נרצה להקדיש זמן ומחשבה על מה שעברנו, ולהתכונן אל מה שעוד נעבור. נרצה לשאול שאלות כמו מה למדנו מהדרך שעשינו יחד? מה עבד לנו יותר? מה פחות? מה נקח איתנו להמשך? באמצעות מפגש עם טקסטים בנושאים של דרך, תהליך, סיכום ופרידה, נוכל לתת למשתתפים הזדמנות להסתכל על התהליך שעברו מתוך נקודת מבט חדשה.

נוכל לפזר את הטקסטים בחדר כאשר הם גלויים, או לנסות משהו אחר- להניח את הטקסטים כאשר הם הפוכים והמשתתפים לא יכולים לקרוא אותם. לבקש מהם לבחור באופן אינטואיטיבי בקלף או בטקסט ולחזור למקומם. כאשרהמשתתפים חוזרים למקום, הם מוזמנים לקרוא את הטקסט שיצא להם. אם משתתף לא מתחבר לטקסט שיצא לו, הוא יכול ללכת ולהחליף אותו. אך בדרך כלל יוצאים חיבורים מפתיעים ומעניינים.

כאן תוכלו לראות שלוש דוגמאות נוספות לשיר לפתיחת מפגש סיכום תהליך:

מֵהַכֹּל נִשְׁאֲרוּ רַק שְׁלוֹשָׁה דְּבָרִים:  הַיְדִיעָה שֶׁאֲנַחְנוּ תָּמִיד בַּהַתְחָלָה  הַיְדִיעָה שֶׁאֲנַחְנוּ חַיָּבִים לְהַמְשִׁיךְ הַיְדִיעָה שֶׁיַּפְסִיקוּ אוֹתָנוּ לִפְנֵי הַסִּיּוּם.  לַעֲשׂוֹת מֵהַהַפְסָקָה דֶּרֶךְ חֲדָשָׁה לַעֲשׂוֹת מֵהַנְּפִילָה צָעַד שֶׁל מָחוֹל מֵהַפַּחַד - גֶּשֶׁר וּמֵהַחִפּוּשׂ – מִפְגַּשׁ פרננדו סבינו
מתוך הפגישה שנקבעה, פרננדו סבינו

הַנְּקֻדָּה הַשְּׁחֹרָה הַזֹּאת שֶׁבָּהּ אַתָּה אָמוּר לִקְלֹעַ, שָׁם, בְּמֶרְכַּז הַמַּטָּרָה. כֵּן בְּדִיּוּק זֹאת - בָּהּ צָרִיךְ הַחֵץ לְהִנָּעֵץ ... אַךְ דַּוְקָא אוֹתָהּ אַתָּה מַחֲטִיא פַּעַם אַחַר פַּעַם. אַתָּה קָרוֹב, יוֹתֵר קָרוֹב, אַף פַּעַם לֹא מַסְפִּיק קָרוֹב. וְאָז אַתָּה כּוֹרֵעַ, אוֹסֵף אֶת הַחִצִּים וּמְנַסָּה מֵחָדָשׁ. הַנְּקֻדָּה הַשְּׁחֹרָה מְשַׁגַּעַת אוֹתְךָ, עַד שֶׁאַתָּה קוֹלֵט: הַמָּקוֹם שֶׁבּוֹ הַחֵץ נָעוּץ, רוֹטֵט ... גַּם הוּא מֶרְכָּז. אולב האוגה
שנים רבות של נסיון עם קשת וחיצים, אולב האוגה, מתוך הנהר שמעבר לפיורד, תרגום: סבינה מסג, הוצאת כרמל

 

אֲבוֹי לַזְּמַן, רוֹפֵא שֶׁל רוֹמַנְטִיקָנִים, אֵיךְ הוּא הוֹפֵךְ פֶּצַע לְצַלֶּקֶת, וְצַלֶּקֶת לְגַרְגֵּר שֻׁמְשֹׁם. אֲנִי מַבִּיט לְאָחוֹר וְרוֹאֶה אֶת עַצְמִי רָץ בַּגֶּשֶׁם. כָּאן וְכָאן. הַאִם הָיִיתִי מְאֻשָּׁר וְלֹא יָדַעְתִּי? מחמוד דרוויש
מחמוד דרוויש, אבוי לזמן, חמישים שנות שירה, תרגום: ראובן שניר, הוצאת קשב לשירה

סיכום

וכאן המאמר מגיע לסיומו. מקוות שמצאתם דרכים חדשות לפתיחת מפגש באמצעות שיר או קטעי טקסט מעוררי השראה, ואולי הכרתן טקסט חדש שישמש אתכם לפתיחת המפגש הבא שלכן.

נשמח לשמוע מכם- האם התחברתן לרעיונות מכאן? האם יש לכם רעיונות נוספים לעבודה עם טקסטים?

אנחנו תמיד שמחות לקבל בחזרה דרישת שלום מהשירים ששלחנו להסתובב בעולם, לפגוש פנים ומקומות חדשים. נשמח לשמוע מכם כאן בתגובות, או דרך המייל על החוויה שלכם עם הקלפים, על דברים חדשים שהייתן שמחות ללמוד, ובכל מה שתרצו לשתף.

ערכה בת קלפים הכוללת 80 קטעי טקסט שנבחרו בקפידה ובאהבה. הטקסטים לקוחים מאוצר השירה העברית והעולמית, קטעים מן המקורות ועוד. הערכה משמשת להנחיית קבוצות, טיפול, הוראה והדרכה, והיא מתנה נהדרת לכל מי שרגיש או רגישה למילה הכתובה.

התחברת? נשמע לך מעניין?

אנחנו מזמינות אותך להצטרף לחברות ולחברים שלנו שמקבלים למייל עדכונים על מבצעים, רעיונות לפעילות עם הקלפים, והשראה שאספנו במהלך הדרך.

אנחנו מבטיחות לשמור היטב על הפרטים שלך, ולא לשלוח ספאם :-)
תודה על ההרשמה! נתראה בתיבת המייל :-)
אוי, משהו השתבש, אפשר לנסות שוב?